Vlada sufinancira list Vjesnik sa 18 milijuna kuna

Bez autora
Mar 17 2011

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj. U sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a Republika Hrvatska ima pravo upisati 613 dionica, sukladno svojem dioničkom udjelu u kapitalu IBRD-a. Ovime nastaje izravna financijska obveza u iznosu od 4,436.955,30 dolara za upis uplaćenog kapitala, te potencijalna financijska obveza od 69,512.299,70 dolara za upis kapitala na poziv. Rok za upis alociranih dionica je pet godina od datuma usvajanja Rezolucije, uz mogućnost produženja roka do dvije godine. Republika Hrvatska će izvršiti upis dionica u sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a u pet jednogodišnjih rata počevši od 2011. godine.

Vlada sufinancira list Vjesnik sa 18 milijuna kunaNa današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

U sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a Republika Hrvatska ima pravo upisati 613 dionica, sukladno svojem dioničkom udjelu u kapitalu IBRD-a. Ovime nastaje izravna financijska obveza u iznosu od 4,436.955,30 dolara za upis uplaćenog kapitala, te potencijalna financijska obveza od 69,512.299,70 dolara za upis kapitala na poziv. Rok za upis alociranih dionica je pet godina od datuma usvajanja Rezolucije, uz mogućnost produženja roka do dvije godine, priopćili su iz Vlade.

Republika Hrvatska će izvršiti upis dionica u sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a u pet jednogodišnjih rata počevši od 2011. godine. Sredstva potrebna za podmirenje obveza na temelju općeg povećanja kapitala IBRD-a osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu i projekcijama za 2012. i 2013. godinu na poziciji Ministarstva financija, na kojoj će se planirati potrebna sredstva i za naredne dvije godine.

Vlada je prihvatila i izvješće o provedbi odluke o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik, od 1. srpnja 2010. godine. Naime, Vlada je 1. srpnja 2010. donijela odluku o sufinanciranju dnevnih novina Vjesnik od srpnja do prosinca 2010. godine. U navedenom razdoblju društvu Narodne novine-PRESS d.o.o., koje su nakladnik lista Vjesnik, isplaćeno je s pozicija Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva 18 milijuna kuna.

Tijekom navedenog razdoblja društvo Narodne novine-PRESS izradilo je detaljnu analizu poslovanja i plan restrukturiranja, te provelo niz mjera u cilju smanjenja troškova poslovanja, povećanja prihoda, zbrinjavanja viška zaposlenika te grafičkog i sadržajnog redizajniranja lista. Smanjeni su troškovi tiskanja i distribucije, povećana je prodaja. Nakon grafičkog i sadržajnog redizajna broj prodanih primjeraka porastao je za 23 posto.

Troškovi sufinanciranja izlaženja lista u 2010. godini iznosili su u ukupnom iznosu 36 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna kuna kuna sufinancirano iz državnog proračuna, a preostali iznos kuna sufinancirale su Narodne novine na teret vlastitog poslovanja.

Također je donesena Odluka o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik, za 2011. godinu. Odlukom se odobravaju sredstva za sufinanciranje lista u iznosu od 18 milijuna kuna. Prema dostavljenom poslovnom planu za 2011. godinu predviđen je rast prihoda od prodaje i pretplate od 10-15 posto.

Kako bi se postigla nacionalna pokrivenost minimalna tiskana naklada je 13.000 primjeraka, a prodaja na razini 2010. godine iznosila je 3.900 primjeraka. Sufinanciranje lista predlaže se radi javnog i društvenog interesa postojanja ozbiljnih i relevantnih dnevnih novina, sa ciljem objektivnog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a neopterećenim komercijalnim sadržajem kao jedinim nakladničkim mjerilom, ističe se u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik